Bergarter

I Nordland har vi både noen av de eldste og yngste bergartene i landet. I Vesterålen finner vi bergarter som er nær 2.8 milliarder år gamle, mens Andøya har de yngste bergartene som er funnet på norsk fastland, mellom 145-65 millioner år gamle.

DE ELDSTE BERGARTENE

De eldste bergartene i Nordland ble dannet i urtiden, for 2,8 til 1,7 milliarder år siden, og tilhører grunnfjellet. Disse bergartene er blant de eldste i landet og består hovedsakelig av harde granitter og gneiser. I Lofoten og Vesterålen består det meste av berggrunnen av grunnfjell.  Vi finner også «vinduer» av grunnfjell som stikker opp gjennom yngre, overskjøvne  bergarter blant annet i Hamarøy, Tysfjord, Rombak/Skjomen, Salten og Helgeland. Disse stikker opp som høye, blankskurte og spisse fjell, som i dag er kjente landemerker i disse områdene.

Over grunnfjellet ligger yngre bergarter som ble dannet i jordas oldtid, før og under den kaledonske fjellkjedefoldningen for 500 – 420 millioner år siden. Det nord- amerikanske kontinentet (plate) kolliderte med det europeiske kontinentet og  havbunnen mellom kontinentene ble skjøvet over grunnfjellet og foldet og presset over hverandre under kollisjonen. Fjellene i Norge nådde da opp mot 8000 meter. Gjennom millioner av år ble fjellkjeden tæret ned, og restene ble transportert av is og elver ut til sokkelen der de ligger i dag. Dagens fjell er derfor bare «røttene» til den opprinnelig høye Kaledonske fjellkjede.

YNGRE BERGARTER

De mest vanlige yngre bergartene er forskjellige former av skifer/glimmerskifer samt kalkstein, dolomitt og marmor. Mange av de kjente malmforekomstene i Sulitjelma og Rana ligger i disse bergartene. Det samme gjør alle de mange grottene som finnes i Nordland. Slike bergarter som er rike på kalk og andre næringsrike mineraler, skaper også en frodig flora. Under fjellkjedefoldningen ble smeltebergarter som granitt og gabbro presset inn i de kaledonske bergartene. Slike granitter er særlig utpreget på Helgelandskysten.

De yngste bergartene i Nordland ble dannet i jordas mellomtid, for 170-120 millioner år siden. De finnes bare i et mindre område på Andøya. Her er det lag av kull og i disse finnes også fossiler, blant annet av en stor fiskeøgle. De samme bergartene fortsetter ut i sjøen og ut på sokkelen, og danner grunnlag for de olje – og gassforekomstene som er så viktige for Norge i dag. Andøya er det eneste området i Norge der kontinentalsokkelen går på land.

Fjell og mineraler

Berggrunnen i Nordland er utviklet gjennom et svært langt tidsrom, gjennom jordas urtid, oldtid og mellomtid fra 2.8 milliarder til 150 millioner år tilbake.

Besøk oss

Vitensenter Nordland ligger ved den flotte bydelen Moholmen i Mo i Rana. Vi ligger idyllisk til innerst i Ranfjorden. Vitensenter Nordland er samlokalisert med Helgeland Museum og har felles resepsjon og butikk.

Hva skjer på Vitensenteret

HVA SKJER PÅ VITENSENTERET Vi ønsker velkommen til spennende og gøyale aktiviteter på Vitensenteret. Fra interaktive…