Utforsk fysiske fenomener

Eksperimenter!
Papirfly

Lag verdens beste papirfly

Det er fire krefter som påvirker et papirfly: trekkraft, oppdrift, motstand og tyngdekraft.

Gyrohjulet

I "Fysiske fenomener" finner du gyrohjulet. Gyrohjulet viser samme prinsipp som gjør at det er lett å holde balansen på sykkelen, hvorfor snurrebassen ikke velter og hvordan et gyroskop virker. Prøv selv!

Rulleløpet

I rulleløpet kan du se at ulikt treghetsmoment gjør at det ene hjulet får lavere rotasjonsakselerasjon, det vil se det tar lengre tid å oppnå samme rotasjonshastighet. Forskjellen på hjulene er at det ene har vektene plassert lengre ut fra sentrum.

Besøk oss

Vitensenter Nordland ligger ved den flotte bydelen Moholmen i Mo i Rana. Vi ligger idyllisk til innerst i Ranfjorden. Vitensenter Nordland er samlokalisert med Helgeland Museum og har felles resepsjon og butikk.

Opplev rommet i rommet

Fysiske fenomener

I Vitensenteret kan du selv eksperimentere og utforske fysikkens mysterier!

Jorda og universet

På vitensenteret kan du lære mer om jorda vår og noen av temaene som tas opp er om himmelen, regnbuer, jordskjelv, lava, kontinentalplaten som drifter, de ulike sesongene våre og om vår måne, meteoritter og mye mye mer.

Kroppen

I Vitensenterets utstilling Kroppen kan du prøve ut hvordan kroppens indre organer, sansene og hjernen virker!

Energi

Import, eksport og transport. Sjekk ut den tøffe kulebanen! Eller ta en titt på hvordan fornybar energi blir til.

Sansene våre

Vitensenteret er lagt opp slik at du skal bruke alle sansene dine.

Matematikkrom- Abacus

Abacus er matematikkområdet på Vitensenter Nordland, et sted dedikert til å utforske matematikk på en spennende og interaktiv måte. Her blir tallene levende, og matematikk blir en lekende opplevelse for besøkende i alle aldre.

Nordlands naturressurser

Vår fantastiske region Nordland byr på vakre og ville naturopplevelser, utrolige ressurser og en blomstrende næring å være stolte av.

Bærekraft, miljø og klima

Bærekraftig utvikling defineres som «utvikling som imøtekommer behovene til dagens generasjon uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov.