Utforsk vår fantastiske planetarium og la deg bli fortryllet av opplevelsen!

Kreativt planetverksted

Bli med på en spektakulær utforskning av verdensrommet på Vitensenter Nordland! Elevene vil bli forbløffet av vårt eget univers, og de får til og med muligheten til å designe sin egen planet, som deretter blir skannet og presentert inne i planetariet

Tema: Astronomi
Årstrinn: Barnehage, 1.-4.trinn, 5.-7.trinn
Varighet: 60- 90 minutter
Antall elever: maksantall 25

Periode: Hele året
Sted: Vitensenter Nordland

Priser skole og barnehage

Bestill her

 

Hva kan dere forvente?
De minste barna blir møtt av “Stella Polaris”, som tar dem med på en ekspedisjon ut i det uendelige verdensrommet. Uansett alder får alle besøkende muligheten til å utforske stjernehimmelen, månen og solsystemet i vårt spektakulære planetarium. Etter denne opplevelsen blir elevene inspirert til å designe sin egen planet, som deretter blir levendegjort gjennom skanning, slik at de kan se den som en integrert del av det kosmiske panoramaet inne i planetariet.

Kompetansemål:

Barnehage:
Mål fra rammeplanen
– Gjennom arbeid med natur, miljø og teknologi skal barnehagen bidra til at barna opplever og utforsker naturen og naturens mangfold.
– oppleve, utforske og eksperimentere med naturfenomener og fysiske lover.

Barnehageloven
Barnehagen skal støtte barns nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær og gi utfordringer med utgangspunkt i barnets interesser, kunnskaper og ferdigheter (Barnehagelovens § 2).

 

Kunnskapsløftet 1.-4.trinn:
Tilknytning til læreplan i naturfag

Elevene skal oppleve naturfag som et praktisk og utforskende fag. Elevene skal gjennom opplevelse, undring, utforsking og erfaring forstå verden omkring seg i et naturvitenskapelig perspektiv. Ved å arbeide praktisk og ved å lage egne modeller for å løse faglige utfordringer, kan elevene utvikle skaperglede, evne til nytenking og forståelse av naturfaglig teori.

Naturfag etter 2.trinn:

-Planlegge og gjennomføre undersøkelser av vær og himmelfenomener og sammenligne målinger, observasjoner og værtegn gjennom året

-Oppleve naturen til ulike årstider, reflektere over hvordan naturen er i endring

Naturfag etter 4.trinn:

– Undre seg, stille spørsmål og lage hypoteser og utforske disse for å finne svar

 

Kunnskapsløftet 5.-7.trinn:
Tilknytning til læreplan i naturfag:

Elevene skal oppleve naturfag som et praktisk og utforskende fag. Elevene skal gjennom opplevelse, undring, utforsking og erfaring forstå verden omkring seg i et naturvitenskapelig perspektiv. Ved å arbeide praktisk og ved å lage egne modeller for å løse faglige utfordringer, kan elevene utvikle skaperglede, evne til nytenking og forståelse av naturfaglig teori.

Naturfag etter 7.trinn:

-Beskrive og visualisere hvordan døgn, månefaser og årstider oppstår, og samtale om hvordan dette påvirker livet på jorda.

-Gjøre rede for jordas forutsetninger for liv og sammenligne med andre himmellegemer i universet.

 

Forarbeid barnehage:
Det finnes mange fine filmer der Paxi forteller om ulike ting i verdensrommet, Dette kan være et fint forarbeid for de minste. Her er lenke til en av filmene: https://www.youtube.com/watch?v=58uMGhPrTpE

Kanskje kan man også lære seg navn og rekkefølge på planetene ved hjelp av denne sangen?: https://www.youtube.com/watch?v=SvKygenVm5k

 

Forabeid 1.-7. klasse:
Se filmen “Fem fakta om verdensrommet”: https://www.nrk.no/skole/?mediaId=27356&page=search&q=verdensrommet

 

Etter besøket i Vitensenteret kan man oppfordre barna til å lete etter stjernebilder og planeter på kveldshimmelen. 

Kontaktskjema - skole og barnhage

Programmering med humlen Bombus

Møt humlen Bombus, og lær enkel programmering gjennom samarbeid, lek og problemløsning.

Bli kjent med Spike Essential

Møt vennene Leo, Daniel, Maria og Sofie, og hjelp dem med å få karusellen til å snurre slik at de får en morsom opplevelse på tivoliet.

Utforsking i grotta sammen med den sjarmerende edderkoppen Aranea

Møt den arbeidsomme edderkoppen Aranea og bli med på en spennende tur i vår mystiske grotte. Etter grotteturen får barna studere ulike insekter i stereolupe, for så å jobbe kreativt med å lage egne magiske småkryp.