Utforsk Jorda og Universet

Universets og jordas historie

Universet, slik vi kjenner det i dag, ble ikke til i en fei. Utviklingen begynte for mange milliarder år siden med det vi kaller Big Bang.

The Big Bang er en teori om universets begynnelse og utvikling Det er en teori, det vil si at ingen kan være 100 prosent sikre på at det var slik det skjedde. Men forskerne har studert universet lenge nå og har skaffet seg masse informasjon og bevis som støtter Big Bang-teorien.

Ifølge teorien fantes all materien i universet i et ekstremt lite, tett og varmt punkt. Ut i fra navnet ”The Big Bang” skulle man tro at det eksploderte, men det er kanskje riktigere å si at det begynte å ekspandere med en utrolig fart. Dette skjedde for rundt 13, 7 milliarder år siden, men universet har fortsatt å ekspandere og strekke seg ut siden.

Slik oppstod en gang vårt eget solsystem for rundt 4,6 milliarder år siden – og jorda som vi bor på.

På vitensenteret kan du lære mer om jorda vår og noen av temaene som tas opp er om himmelen, regnbuer, jordskjelv, lava, kontinentalplaten som drifter, de ulike sesongene våre og om vår måne, meteoritter og mye mye mer.

Bli med og utforsk universet og jorda hos oss!

Besøk oss

Vitensenter Nordland ligger ved den flotte bydelen Moholmen i Mo i Rana. Vi ligger idyllisk til innerst i Ranfjorden. Vitensenter Nordland er samlokalisert med Helgeland Museum og har felles resepsjon og butikk.
Jorda og universet

Planetariet

Kanskje har du en hemmelig drøm om å bli astronaut, eller du synes det høres spennende ut med en reise i verdensrommet. Hos oss, på Vitensenter Nordland, kan du være med på en magisk opplevelse i verdensrommet.