Hva betyr bærekraftig utvikling?

Hva betyr det at noe er bærekraftig, og hva er bærekraftig utvikling? Du har sikkert hørt uttrykket mange ganger, men vet du egentlig hva det menes med at noe er bærekraftig?

Hva betyr det at noe er bærekraftig, og hva er bærekraftig utvikling?

Du har sikkert hørt uttrykket mange ganger, men vet du egentlig hva det menes med at noe er bærekraftig?

Bærekraftig utvikling defineres som «utvikling som imøtekommer behovene til dagens generasjon uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov.»

Ref Brundtlandskommisjonen. Bærekraftig utvikling er en plan for fremtiden, for planeten og alle som bor her.

Den planen er at vi må handle på en måte som gjør verden til et bedre sted for alle mennesker som lever nå, uten å ødelegge for dem som kommer senere.

For å finne ut om noe er bærekraftig kan du spørre deg selv:
– Kan vi gjøre dette om og om igjen for evig og alltid?
Bærekraftig utvikling er å ha tre tanker i hodet på en gang:
1. Klima og Miljø
2. Økonomi
3. Sosiale forhold

Klima og Miljø

For det første må vi ta vare på planeten. Vi har mange naturlige økosystemer som må være i balanse for å kunne leve her.
Klimasystemet er ett av dem og det sørger for at temperaturen er riktig og at atmosfæren slipper ut akkurat passe med solenergi. Når vi slipper ut farlige klimagasser som CO2 tetter atmosfæren og temperaturen på jorden endrer seg. Det påvirker hvordan vi utvikler oss.
Hvordan vi lagrer og utvikler energi påvirker oss. Olje, gass og kull er energi vi kan gå tom for. Vann, vind og sol derimot, er der for alltid. Å bruke de varige energikildene som fornyer seg selv er godt for planeten og kan gi jobb til flere i mange år.

Økonomi

Nesten alt vi utvikler, kjøper eller bytter stammer fra naturen. Jo smartere vi utvikler naturressursene og bedre system vi lager for å fordele mellom oss, jo mer bærekraftig er utviklingen.
En måte å gjøre dette på er å tanke mer over hva vi kjøper og hvordan det er laget. En fotball, for eksempel, reiser langt før den kommer til forballspillerne. Først må de lage materialene ett land, så må de printe logo og fargelegge den ett helt annet sted. Før ett tredje land syr det hele sammen. En eneste fotball ser hele verden før den ser mål. Denne reise er med på å knytte oss sammen. Skal vi vinne kampen om en bærekraftig fremtid må vi spille med rettferdige regler som gjelder for alle.

Sosiale forhold

Vi mennesker er en del av naturen, men også viktige ressurser for verden, akkurat som vann, skog og sol.
Vi har hoder som kan skape de forunderligste ting. For at vi skal klare å være den beste versjonen av oss selv. så er det noen ting som er ekstra viktig. Som det å ha like muligheter til skole, trygghet, mat og medisiner. Det gir større muligheter for oss mennesker, men også for planeten. Vi må bare tenke på nye måter.
Disse tre tankene må virke sammen og samtidig, det er bærekraftig utvikling. Det finnes en plan for dette og alle landene i FN har blitt enige om en plan for bærekraftig utvikling. For at den skal virke trengs det samarbeid, og at du er med.

Tekstene til alle mål og delmål finner du her

Les mer om FN og bærekraftig utvikling her

 

Besøk oss

Vitensenter Nordland ligger ved den flotte bydelen Moholmen i Mo i Rana. Vi ligger idyllisk til innerst i Ranfjorden. Vitensenter Nordland er samlokalisert med Helgeland Museum og har felles resepsjon og butikk.

Hva skjer på Vitensenteret

HVA SKJER PÅ VITENSENTERET Vi ønsker velkommen til spennende og gøyale aktiviteter på Vitensenteret. Fra interaktive…

Livets tre

Utforsk bærekraft og miljø på Vitensenteret

På Vitensenteret har vi stort fokus på bærekraft, miljø og klima. Sjekk ut her hva du kan oppleve hos oss.

Besøk oss

Vitensenter Nordland ligger ved den flotte bydelen Moholmen i Mo i Rana. Vi ligger idyllisk til innerst i Ranfjorden. Vitensenter Nordland er samlokalisert med Helgeland Museum og har felles resepsjon og butikk.