Super:bit

Super:bit skal inspirere: Elever skal få kunnskap om og forståelse for teknologi, algoritmisk tenkemåte og programmering. Lærere skal få innsikt, evne og vilje til å undervise i programmering.

Skoleleveranser i hele Nordland

Målsetningen for dette Super:bit er at landets landets mellomtrinn, og spesielt 6. trinn skal få tilbud om enten besøk på et vitensenter eller at et vitensenter besøkte dem.  Så å si alle skoler i hele Norge har fått opplegget, de siste høsten 2021. Fra 2022 er fokuset å bistå skolene med å gjennomføre undervisningsopplegget selv med super:bit-utstyret de allerede har mottatt.

Hva går super:bit ut på?

Selve undervisningsopplegget består av å lære seg å programmere en såkalt micro:bit (en liten datachip). Denne chipen kan programmeres slik at den styrer en kjørende robotbil. Dette kan gjøres på gulvet eller på en stor matte som illustrerer en «smartby». Her er det mange steg og forskjellige vanskelighetsgrader. Dette gjør det mulig for alle elever å mestre programmeringsbiten og få en positiv opplevelse.

Den første runden med super:bit ble gjennomført ved at vitensentrenes formidlere holdt i leveransen, med lærerne som observatører. Opplegget er imidlertid laget for at lærerne selv skal kunne gjennomføre dette med egne elever påfølgende år. Egne lærerkurs inngår også.

Vitensentrene har også etablert et eget nettsted for lærerstøtte – se superbit.no. Her finner du – i tillegg til gode veiledninger eller tips og triks – også en lang rekke ekstra oppgaver. Flere av oppgavene har tilhørende instruksjonsvideoer.

Utstyr til skoler og kodeklubber

Et delprosjekt som Sparebankstiftelsen DNB støttet med tett opptil 20 mill. NOK, var å gi alle skoler et klassesett med utstyr, inklusive micro:bit-chiper. Samtidig fikk landets kodeklubber tilsvarende sett.

Arrangement som dekkes av NRK Supernytt

Det tredje elementet i super:bit-opplegget er felles kampanjer og oppmerksomhet, sammen med NRK og Lær Kidsa Koding. Pandemien utsatte en del planer, men i 2022 vil det gjennomføres landsomfattende super:bit-arrangementer hvor NRK Supernytt er sterkt involvert i dekningen.

Arrangementer landet rundt sikrer bred deltagelse fra skoleklasser og grupper fra kodeklubbene. Vitensentrene og kodeklubbene vil også samarbeide om lokale- og regionale gjennomføringer. Det hele avsluttes med et stort nasjonalt arrangement på våren, der også nasjonale vinnere kåres. Detaljer for påmelding kommer tidlig i 2022.

Spørsmål?

Helene Klæbo Møllersen (tlf: 900 40 930)

 

Programmering med humlen Bombus

Møt humlen Bombus, og lær enkel programmering gjennom samarbeid, lek og problemløsning.

Reise i verdensrommet!

Kom til Vitensenter Nordland og bli med på en spektakulær reise ut i verdensrommet sammen med Orion, Luna eller Stjernestøv. Barna får også oppleve å reise til sin egen planet som de har laget selv.

Kreativ programmering

I dette opplegget får elevene jobbe kreativt, utforskende og skapende med matematikk, kunst og programmering. Elevene får lage mønstre av geometriske former med blokkbasert programmering for så å ta det ut i fysisk format med vinylskjærere.