Barna finner opp framtiden! Ny utstilling på plass.
Prosjekt fantasi ble til gjennom en konkurranse der barn og unge ble oppfordret til å finne opp morgendagens oppfinnelser.
Av 2400 innsendte forslag så ble 11 vinneroppfinnelser realisert som installasjoner som inngår i en omreisende utstilling som DU kan oppleve på Vitensenter Nordland.
Gjennom Statoil (Nå Equinor) sitt Prosjekt Fantasi var barn og unge med i en konkurranse for å finne opp fremtiden. De beste idéene ble bygget og satt sammen til en utstilling som turnerer på vitensentrene i hele Norge, og akkurat nå er den her hos oss. Det er helt utrolig hva barna har funnet opp!
Vi håper at du blir litt inspirert. At du blir litt nysgjerrig på noen av de største utfordringene verden står overfor.
At utstillingen får deg til å tenke videre. Og kanskje tenker du: Dette kunne jeg gjort bedre selv. Ja, da er det bare å sette i gang!
Elektronisk humle
For to år siden så Reinert Solhøi han en reklamefilm på nettet hvor man kunne vinne et nettbrett hvis man hadde en god oppfinnelse på lur. I full fart skrev han ned noen linjer om en idé han hadde tenkt på lenge og sendte inn bidraget. Oppfinnelsen var en elektronisk humle.
14-åringen hadde hørt om hvor viktige bier og humler er for bestøvning av planter, og at bie- og humlebestanden har sunket dramatisk siden 1980-tallet.
– Jeg kom på ideen da pappa og jeg skulle bygge en humlekasse og kjørte forbi en robotgressklipper som gikk av seg selv. Jeg tenkte at det må jo gå med humler også. Dersom alle biene og humlene forsvinner, kan det ha store konsekvenser for oss.
Reinerts elektroniske humle ligner veldig på den levende originalen. Den har vinger som gjør at den kan fly, selv når det blåser kraftig. Den har øyne slik at den ser omgivelsene, unngår hindringer og vet hvor den kan lande. Den har en munn slik at den kan ta ut nektar fra blomster. Og den har GPS slik at den skal finne korteste vei mellom blomstene og finne veien hjem til bolet når batterinivået er lavt.
– Den måtte gjort den samme jobben som humlene gjør i dag. Gjerne enda bedre også. For eksempel hvis den kunne fløyet raskere mellom blomstene.
Hvorfor ikke lage energi av promp?
Prompinatoren skiller ut prompegass fra lufta i et rom. Den konsentrerte metangassen brukes til å lage strøm. Prøv å fange prompen med slangen og se hvor mye energi du kan samle. Her gjelder det å være rask!
Supersparken
Prinsippet bak Supersparken er det samme som i elektriske sykler; de har batterier som lades i nedoverbakke. Den oppsparte kraften kan i neste omgang brukes til å drive en motor i oppoverbakke eller på flat mark. Gjennomfør løypen på kortest mulig tid, eller konkurrer mot hverandre. Eller hva med en Energihuske som produserer energi mens du husker?
Dette er bare noen av de mange tingene du kan se og prøve i utstillingen.
I tillegg kan du oppleve:
- Jakkestol
- Mekanisk nese
- Ipowerwalk
- Lydstokk
- Supersyn-vindusviskere
- Lydlampe
- Co2-gomler.
Utstillingen Prosjekt fantasi er et samarbeid mellom Equinor og et utvalg av norske vitensentre og du kan altså oppleve den her hos oss.